Zonnepanelen

zelf stroom opwekken!

Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen

 Zijn zonnepanelen een zinvolle investering? 

Je hoort van steeds meer mensen dat ze zonnepanelen laten aanbrengen op hun huis, zelf heb ik er ook wel eens aan gedacht maar het is er gewoon nog niet van gekomen.

Hoe zit het nu eigenlijk, wat zijn nu de echte bewezen voordelen van zonnepanelen?

  • Positieve bijdrage aan het milieu, vermindering van je eigen CO2 uitstoot
  • Financieel aantrekkelijke investering, terugverdientijd van circa 7 jaar
  • Duurzame investering, lange levensduur van 25 tot 30 jaar


Neem nu de stap en kom ook in actie! Meld u aan voor een gratis adviesgesprek bij u thuis.

.

           Hoe zit het met de terugverdientijd? 

Ik hoor allerlei tegengestelde verhalen. De energieprijzen stijgen sterk dus dan moet het toch nóg aantrekkelijker worden om zonnepanelen te kopen? Maar ik hoor ook dat de overheid de komende jaren juist de salderingsregeling gaat afbouwen.

Is het dan nog wel zinvol om te investeren in zonnepanelen?

Het antwoord is: Ja zeker!

Doordat de energieprijzen stijgen loopt de terugverdien sterk terug. 

De terugverdientijd bedraagt nu dus gemiddeld 7jaar

De salderingsregeling

Oorspronkelijk zou de afbouw van de salderingsregeling al 1 januari 2023 van start gaan. De regering heeft echter besloten dit met 2 jaar uit te stellen, waardoor de afbouw van de salderingsregeling begin 2025 van start gaat. Bij het oorspronkelijke wetsvoorstel was het idee de salderingsregeling met gemiddeld 9% per jaar te verlagen tot het kale energietarief in 2031. Dit is natuurlijk goed nieuws voor alle zonnepaneelbezitters en voor degene die nog zonnepanelen willen aanschaffen. Zij kunnen dan namelijk nog in 2023 en 2024 profiteren van de volledige salderingsregeling. Dat wil zeggen dat jij nog een vaste vergoeding krijgt voor alle stroom die je teruglevert aan het net.

Soorten zonnepanelen

Hoe weet ik nu welke materialen het beste zijn voor mij? 

De markt van de zonnepanelen is continu in beweging en daardoor voor de consument erg onoverzichtelijk. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en zullen in het adviesgesprek met u een goed voorstel doen voor een verstandige materiaal keuze.

Vooruitlopend op het adviesgesprek hieronder alvast wat globale informatie.


Er zijn in hoofdlijnen drie soorten zonnepanelen op de markt.

1. Een polykristallijn zonnepaneel:

Dit paneel is opgebouwd uit grove kristallen en heeft daardoor een wat gevlekt uiterlijk. Ze hebben ook een goed herkenbare blauwe kleur. Het rendement is best redelijk en ze hebben een aantrekkelijk lage prijs.


2. Een monokristallijn zonnepaneel:

Dit paneel is opgebouwd uit één kristal en heeft een mooie egaal zwarte kleur. Een zwarte rand en een zwarte achtergrond geven deze panelen een mooie en strakke uitstraling.

Het rendement is een stuk hoger dan het   polykristallijn paneel maar is ook wel weer een stukje duurder.                                                  Dit paneel is op dit moment het meest toegepaste paneel.

 

3. Een glas-glaspaneel:

Een glas-glaspaneel is opgebouwd uit kristallen ingeklemd tussen twee glasplaten. Dit heeft als grote voordeel dat de glasplaten in tegenstelling tot de kunststof platen niet wat dof worden door weersinvloeden. De nieuwste generatie monokristallijn panelen hebben overigens ook nog maar een minimale terugval dus de verschillen worden kleiner.

Daarnaast geven fabrikanten van deze panelen aan dat ze minder gevoelig zijn voor brand, een logisch gevolg van het feit dat glas niet kan branden en mechanisch sterker zijn. Of deze voordelen ook in uw situatie meerwaarde opleveren is afhankelijk van de toepassing.                                         

Onze adviseur kan samen met u hierin een goede keuze maken. 

Klaar met die hoge energiekosten?

Omvormers

Omvormers:

De door de zonnepanelen opgewekte energie moet omgezet worden in een spanning die past bij onze huisinstallatie. Hiervoor bestaan drieproducten:

 - Centrale omvormers waarbij de zonnepanelen middels een ringbekabeling gezamenlijk op deze omvormer worden aangesloten.

- Decentrale omvormers waarbij per paneel een kleine omvormer wordt geplaatst. Deze manier van omzetten heeft als grote voordeel dat er bij schaduw van bijvoorbeeld een boom maar een beperkt deel van het paneel wordt uitgeschakeld. Daarnaast claimen fabrikanten van deze micro omvormers dat hun producten minder brandgevaarlijk zijn.

- De optimizer is een klein kastje dat we onder ieder zonnepaneel plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je zonnepanelen los van elkaar werken. Schaduw van een schoorsteen, boom of dakopbouw op een deel van je zonnepanelen heeft zo geen invloed op de prestaties van de andere zonnepanelen. bij het gebruik van optimizers heb je nog wel een centrale omvormer nodig. 

Bekabeling: 

Naast zonnepanelen en een omvormer moet er ook de nodige bekabeling aangebracht worden. 

Voor het aansluiten van de zonnepanelen op een centrale omvormer is gelijkstroombekabeling nodig.                                                        Dit zijn vaak twee losse rode en zwarte draden die worden weggewerkt in de aluminium onderconstructie of in een nette gesloten buis. De centrale omvormer wordt door een voedingskabel 230V aangesloten op een eigen groep in de meterkast.

Bij het toepassen van decentrale omvormers wordt er vanuit de meterkast ook een aparte 230V voedingskabel aangelegd maar deze loopt dan direct naar de omvormers op het dak. 

Van belang is om erop te letten dat er UV bestendige bekabeling wordt toegepast zodat deze door UV straling niet wordt aangetast.


Thuisbatterij

Het opwekken van energie en het verbruik van  energie valt vaak niet samen. 

We hebben te maken met een verschuiving op de dag. Overdag schijnt de zon en wordt er veel opgewekt; ’s-avonds, als we  thuis zijn, verbruiken we het meeste energie. Maar ook is er een verschuiving in seizoenen. ’s-zomers wordt er veel opgewekt maar juist in de winter verbruiken we meer energie.

Voor het opvangen van de dag - avond verschuiving zullen we in de toekomst steeds meer gebruik gaan maken van compacte huisbatterijen. En ook omdat de energiebedrijven de pieken in het elektriciteitsnet steeds moeilijker kunnen opvangen zal men hier ook aanvullende regels voor op gaan stellen. Op dit moment zijn thuisbatterijen in de meeste gevallen nog niet economisch rendabel maar dit zal in de toekomst zekere veranderen. Wij houden de ontwikkelingen in de markt ook op dit vlak nauwlettend voor u in de gaten. Toch benieuwd naar de mogelijkheden voor een thuisbatterij? Wij kijken graag met u mee!

Genoeg om rekening mee te houden dus.. benieuwd hoe wij dat doen? 

Hoe doen wij dat? 

Ik hoor van bedrijven die snel een offerte verzorgen zonder ter plaatse te komen kijken. Hoe pakken jullie dit aan?

Wij kiezen heel bewust voor het persoonlijk contact en nemen de tijd voor een goed adviesgesprek bij u thuis. We bekijken allereerst samen met u de verbruikscijfers en baseren hierop een financieel aantrekkelijk aanbod waarin we laten zien wat uw terugverdientijd is. Daarnaast verzorgen we een bouwkundige schouw waarbij we de dakvlakken bekijken, kiezen een verstandige plaats voor de omvormer en zoeken voor de bekabeling de netste route. En uiteraard krijgt u alle gelegenheid voor het stellen van uw vragen.

Door dit informatieve adviesgesprek en een heldere offerte weet u precies waar u aan toe bent en voorkomen we vervelende verrassingen bij de aanleg.

Zonnepanelen van De Wit

✔ Goed advies

Altijd een adviesgesprek bij u thuis

✔ In overleg

Het ontwerp van de installatie doen we in goed overleg, zo weet u precies wat u koopt. 

✔ Tevreden klant

We gaan pas naar huis als alles werkt.

✔ Verantwoordelijk

Loopt er toch iets niet zo als gehoopt dan nemen wij onze verantwoordelijkheid en lossen we het netjes op. 

Maak ook van uw dak een energiecentrale!

Zonnepanelen particulieren

Garanties en risico's

Hoe zit het nu met dat brandrisico, ik zie soms best wel heftige filmpjes, dat wil ik natuurlijk niet meemaken.  Ook hoor ik dat verzekeringen soms moeilijk gaan doen, kan ik dat voorkomen?

De twee belangrijkste oorzaken van deze branden zijn:

 - Opwarmen panelen door gebrekkige ventilatie

 - Slechte verbindingen in de bedrading

Zonnepanelen die door middel van een aluminium onderconstructie zijn bevestigd op een pannendak hebben aan de onderkant ruimte waardoor de wind voor voldoende ventilatie en afkoeling kan zorgen. Zonnepanelen die gemonteerd zijn op een “in dak constructie plaat” kunnen hun warmte echter slecht kwijt waardoor ze oververhit kunnen raken en brand veroorzaken.

Deze in dak constructies zien er vaak fraai uit maar hebben om deze reden niet onze eerste voorkeur.

En als de klant het toch graag wil dan kiezen we voor een hoogwaardig product waarin deze ventilatieproblemen zijn opgelost.

De slechte verbindingen worden vaak veroorzaakt door niet goed op elkaar passende stekkers en/of een slordige, snelle montage. Onze monteurs worden op pad gestuurd met kwalitatief goede stekkers en zijn zich bewust van de brandrisico’s zodat ze de noodzakelijke aandacht geven aan de aanleg van de bekabeling en connectoren.

Het antwoord klinkt misschien een beetje flauw maar bij aanleg door een erkende vakman zijn de risico’s helemaal niet zo groot en hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Doordat we alleen met kwalitatief goede producten werken kunnen wij lange garantietermijnen geven. Daarbij kijken we niet alleen naar de zonnepanelen en omvormers maar ook naar de gelijkstroombekabeling. Deze bekabeling staat vaak bloot aan UV straling van de zon. Op de langere termijn wordt deze bekabeling hierdoor aangetast en kan storing of zelfs brand veroorzaken. Wij kiezen bewust voor hoogwaardige UV bestendige bekabeling met een garantie van 30 jaar. 

  

Onze eigen vakmensen hebben een Scope 12 training gevolgd en zijn daardoor volledig op de hoogte van de laatste veiligheidsontwikkelingen en passen deze dagelijks toe.

Hiermee kunnen we ook naar verzekeringsmaatschappijen aantonen een  kwaliteitsproduct te leveren met een voor hun laag risicoprofiel.

Onze zekerheden:

✔ Op zonnepanelen een opbrengstgarantie van

25 jaar en een constructiegarantie van 10 jaar.

✔ Op de onderconstructie een garantie van 20 jaar.

✔ Op de DC-bekabeling een garantie van 30 jaar.
✔ Op de omvormer een garantie van 10 jaar.

✔ Op de elektrische installatiecomponenten een garantie van 2 jaar. 

Binnenkort ook zonnepanelen op uw dak?